Το αλφαβητάρι της κουζίνας

Αερισμός

Όταν ο απορροφητήρας είναι ανοιχτός, ένα βεντιλατέρ  τραβά τους υδρατμούς του μαγειρέματος. Όταν λειτουργεί η ανακυκλοφορία , οι αναθυμιάσεις φιλτράρονται από το φίλτρο ενεργού άνθρακα και οδηγούνται πίσω στο χώρο της κουζίνας. Όταν λειτουργεί η απορρόφηση του απορροφητήρα, οι αναθυμιάσεις οδηγούνται στην ατμόσφαιρα. Από την υποπίεση που παράγεται, καθαρός εξωτερικός αέρας έρχεται μέσα στην κουζίνα.

Καλύμματα Acrylux

Πρόκειται για καλύμματα από συνθετικό υλικό µε λακαριστή, ακρυλική επίστρωση. Το κάλυμμα αυτό χρησιμοποιείται  (από 12/2003). Για υψηλά αισθητικά αποτελέσματα, η λακαριστή αυτή επιφάνεια απαιτεί αντίστοιχη φροντίδα και καθαρισμό. Η ακρυλική επιφάνεια είναι μετά την αφαίρεση της προστατευτικής μεμβράνης, ευαίσθητη στις μηχανικές φθορές, όπως γρατζουνιές κτλ. εξαιτίας των ιδιοτήτων του υλικού της. Τούτο βελτιώνεται σημαντικά µε τον καθαρισμό µε νωπό πανί, µε την επαφή δηλ. µε το νερό (µόνο µε νωπό πανί προς αποφυγή πιθανών εμπρόσθιων φθορών). Για τον περαιτέρω καθαρισμό / φροντίδα: Χρησιμοποιείτε µόνο ελαφρύ διάλυμα από σαπούνι (1 % διάλυμα το πολύ και 99% νερό) ή αντίστοιχα αραιωμένο ειδικό υγρό καθαρισμού / υγρό οικιακής χρήσης) Ενδεχομένως θα πρέπει να ξαναπεράσετε µε ένα νωπό πανί από πάνω και έπειτα στεγνώστε µε ένα καθαρό, μαλακό πανί.

Aqua-Stop

Το Aqua-stop είναι ένα σύστημα ασφαλείας για την κυκλοφορία του νερού, που διαθέτουν τα πλυντήρια πιάτων.

 

Ανανέωση του αέρα

Ειδικότερα στο χώρο της κουζίνας επιβάλλεται η ελεγχόμενη ανανέωση του αέρα, για να απομακρύνονται το διοξείδιο του άνθρακα, οι αναθυμιάσεις και η υγρασία. Όταν ο αέρας δεν ανανεώνεται, πάνω στις επιφάνειες των επίπλων θα καθίσουν κατάλοιπα των ουσιών αυτών και θα τις φουσκώσουν, εξ' αιτίας της υγρασίας ή των υδρατμών. Η ανανέωση του αέρα πρέπει να εξασφαλίζεται στο χώρο της κουζίνας αερίζοντας τακτικά και με τη σωστή χρήση του απορροφητήρα,  με λειτουργίες ανακυκλοφορίας  ή αερισμού

                        

Αλουμίνιο

Το αλουμίνιο που χρησιμοποιούμε σε μέρη της κουζίνας είναι ανοδιωμένο, δηλαδή έχει περάσει από χημική επεξεργασία με ειδικές βαφές καθαρισμού. Σε επαφή με ουδέτερα μέσα, με ρΗ από 5 έως 8, το ανοδιωμένο αλουμίνιο δεν διαβρώνεται. Σε επαφή με ασθενή οξέα, (π. χ. με λεμόνι ή ξύδι) ή με βάσεις η διάβρωση είναι σημαντικά βραδύτερη σε σύγκριση με τη διάβρωση που υφίσταται το απλό αλουμίνιο. Το στρώμα οξειδίου όμως διαλύεται όταν έλθει σε επαφή με όξινα ή αλκαλικά διαλύματα, γι' αυτό το αλουμίνιο είναι πράγματι άτρωτο μόνο για ρΗ από 5 έως 8.

 

Καθαρισμός και φροντίδα: Τα σημεία που έχουν λερωθεί πρέπει να καθαρίζονται αμέσως. Οι αλουμινένιες επιφάνειες καθαρίζονται καλύτερα μόνο με νερό ή με ουδέτερο καθαριστικό. Την πρώτη φορά που θα καθαριστεί ή όταν οι ρύποι είναι επίμονοι, πρέπει να χρησιμοποιήσετε ειδικό καθαριστικό του εμπορίου για αλουμίνιο, που να περιέχει και συντηρητικό. Καθαριστικά προϊόντα που τρίβουν την επιφάνεια και αφήνουν γρατσουνιές πρέπει να αποφευχθούν.

 

Αναθυμιάσεις κουζίνας

Ως αναθυμιάσεις χαρακτηρίζεται ένα μέρος των συστατικών που περιέχει ο αέρας της κουζίνας. Αποτελείται από υγρασία, υδρατμούς, λίπη, οσμές, καπνούς και σκόνη αλευριού. Με ελεγχόμενη ανανέωση του αέρα ή με τον απορροφητήρα, οι αναθυμιάσεις πρέπει να απομακρύνονται τακτικά για να προλαβαίνουμε το φούσκωμα των επίπλων.

 

Ανακυκλοφορία

Ανακυκλοφορία σημαίνει ότι το βεντιλατέρ του απορροφητήρα τραβά τους υδρατμούς της κουζίνας, τους καθαρίζει σε φίλτρο ενεργού άνθρακα και οδηγεί τον φιλτραρισμένο αέρα πάλι στην κουζίνα.

 

Ανοξείδωτος χάλυβας

Ο ανοξείδωτος χάλυβας είναι στις περισσότερες περιπτώσεις κράμα από 72% σίδηρο, 18% χρώμιο και 10% νίκελ. Το κράμα αυτό είναι γνωστό µε το όνομα ανοξείδωτος Χάλυβας 18/10". Ο ανοξείδωτος χάλυβας έχει πολλά πλεονεκτήματα, που τον καθιστούν το ιδανικό υλικό για κουζίνες. Αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες, δεν έχει πόρους, δεν προσβάλλεται από αλκάλια, έχει ελαστικότητα και ανθεκτικότητα στα χτυπήματα.

Καθαρισμός και φροντίδα :Καθαρίστε κανονικά λερωμένες επιφάνειες από ανοξείδωτο χάλυβα µε νερό και υγρό πιάτων. Μετά ξεβγάλετε µε ζεστό νερό ή στεγνώστε τρίβοντας µε ένα πανί. Για πολύ λερωμένες επιφάνειες χρησιμοποιήστε ειδικά καθαριστικά για ανοξείδωτο χάλυβα. Απαγορεύεται η χρήση διαβρωτικών καθαριστικών ή μέσα που μπορούν να αφήσουν ίχνη τριβής στην επιφάνειά του.

 

CPL- πάγκος

CPL είναι τα αρχικά των λέξεων Continuous Pressure Laminate. Το φύλλο CPL είναι επένδυση µε εξαιρετική αντοχή στη σκληρή χρήση, και ντύνει τον πάγκο εργασίας. Το φύλλο αυτό κυκλοφορεί σε διάφορες καλαίσθητες αποχρώσεις.
Καθαρισμός και φροντίδα: Μόνο µε απλά καθαριστικά οικιακής χρήσεως, που διαλύονται µε νερό. Απαγορεύονται τα διαβρωτικά καθαριστικά, καθαριστικά που τρίβουν την επιφάνεια, γυαλιστικά, κεριά ή ο καθαρισμός µε δέσμη ατμού µε πίεση. Όταν ο πάγκος είναι πολύ λερωμένος, (κατάλοιπα από λάδια ή λίπη, βερνίκι υποδημάτων, μαρκαδόρο και άλλα) χρησιμοποιήστε καθαριστική βενζίνη ή καθαριστικό τζαμιών. Δοκιμάστε πρώτα κάθε καθαριστικό σε κάποιο αόρατο σημείο!

 

Καπλαµάς

Ο καπλαµάς είναι λεπτά φύλλα καλής ποιότητας γνήσιου ξύλου, που τοποθετούνται µε κόλλα πάνω σε µια επιφάνεια  π. χ. σε Νοβοπάν.

Καθαρισμός και φροντίδα: Μόνο µε συνηθισμένα καθαριστικά οικιακής χρήσης που διαλύονται στο νερό. Με ελαφρώς νωπή βούρτσα σκουπίστε πάντα προς την κατεύθυνση των νερών του ξύλου. Στεγνώστε έπειτα τις προσόψεις µε ένα μαλακό πανί. Μην χρησιμοποιείτε ποτέ διαβρωτικά καθαριστικά, καθαριστικά που αφήνουν γρατσουνιές στις επιφάνειες γυαλιστικά, κεριά ή δέσμη ατμού µε πίεση. Όταν ο πάγκος είναι πολύ λερωμένος, (κατάλοιπα από λάδια ή λίπη βερνίκι υποδημάτων, μαρκαδόρο και άλλα) χρησιμοποιήστε καθαριστική βενζίνη ή καθαριστικό τζαμιών. Δοκιμάστε πρώτα κάθε καθαριστικό. σε κάποιο αόρατο σημείο!

 

Κρύσταλλο ασφαλείας

Υπάρχουν 3 είδη κρύσταλλου ασφαλείας:

a) Κρύσταλλο μευρματικό πλέγμα b) Συνδετικό κρύσταλλο c) ESG µμονοκόμματο κρύσταλλο ασφαλείας. Το µμονοκόμματο κρύσταλλο ασφαλείας όταν σπάει θρυμματίζεται σε άπειρα μικροσκοπικά σωματίδια κρυστάλλων που αποκλείουν τον τραυματισμό.

 

Μασίφ ξύλο

Σε µια κουζίνα µε μασίφ πρόσοψη όλες οι πόρτες, και τα συρτάρια ή οι προσόψεις βαγονέτων είναι κατασκευασμένα από μασίφ ξύλο Επειδή το ξύλο είναι φυσικό υλικό υπάρχουν πολλές διαφορές στο χρώμα του, στην ηλικία και στην υφή του. Το φως της ημέρας ή ο ήλιος το αποχρωματίζουν µε τα χρόνια, αυτή είναι µια διεργασία που δεν είναι δυνατόν να ανασταλεί µε εξωτερικές επεμβάσεις.

Καθαρισμός και φροντίδα: Μόνο µε συνηθισμένα καθαριστικά για οικιακή χρήση, που διαλύονται στο νερό. Με ελαφρώς νωπή βούρτσα σκουπίστε πάντα προς την κατεύθυνση των νερών του ξύλου. Στεγνώστε έπειτα καλά τις προσόψεις µε ένα μαλακό πανί. Μην χρησιμοποιείτε ποτέ διαβρωτικά καθαριστικά, καθαριστικά που αφήνουν γρατσουνιές στις επιφάνειες, γυαλιστικά, κεριά, ή δέσμη ατμού µε πίεση. Όταν ο πάγκος είναι πολύ λερωμένος, (κατάλοιπα από λάδια ή λίπη, βερνίκι υποδημάτων, µμαρκαδόρο και άλλα) χρησιμοποιήστε καθαριστική βενζίνη ή καθαριστικό τζαμιών. Δοκιμάστε πρώτα κάθε καθαριστικό σε κάποιο αόρατο σημείο!

 

MDF

MDF είναι τα αρχικά των λέξεων Medium Density Fiberboard (= ινοσανίδα μέτριας πυκνότητας). Τα υλικά
κατασκευής είναι ξύλο από κωνοφόρα ή φυλλοβόλα δέντρα, που αλέθονται για να παραχθεί ξυλάλευρο. Η λωρίδες που παράγονται µε τη μέθοδο αυτή στεγνώνουν και ξηραίνονται σε υψηλή θερμοκρασία, εμποτίζονται σε ρητίνη και πρεσάρονται µε υψηλή πίεση για να παραχθούν σανίδες μιας στρώσης. Η υφή της σανίδας αυτής είναι πολύ λεπτότερη από αυτήν μιας κανονικής σανίδας ενώ όταν φρεζαριστεί δίνει τελείως λείες μορφές. 

 

Μεμβράνη

Οι μεμβράνες είναι λεπτές και ευλύγιστες λωρίδες πλαστικού, πάχους από 0,2 έως 0,6 mm. Για την παραγωγή επίπλων κουζίνας χρησιμοποιείται κυρίως το polyvinylchlorid πολυβινυλχλωρίδιο (PVC) για την επένδυση επιφανειών υλικών από ξύλο. Η επιφάνεια της μεμβράνης μπορεί να είναι ματ, στιλπνή ή να είναι ανάγλυφη ή να είναι τυπωμένη.
 

Μεντεσέδες

Οι μεντεσέδες, είναι βιδωτοί, πρεσαριστοί ή χωνευτοί. Οι σύγχρονοι μεντεσέδες που χρησιμοποιούνται τρισδιάστατοι ρυθμιζόμενοι. Είναι εύκολοι στην τοποθέτηση με μεγάλες γωνίες ανοίγματος μέχρι τις 1100. Στις πόρτες των γωνιακών ντουλαπιών χρησιμοποιούνται μεντεσέδες μεγάλου ανοίγματος, που φτάνουν μέχρι τις 1800.

Συντήρηση και φροντίδα: Οι μεταλλικοί μεντεσέδες πρέπει να λαδώνονται μία φορά το χρόνο, κυρίως όταν οι πόρτες χρησιμοποιούνται πολύ. Όλα τα κινούμενα πλαστικά μέρη δεν χρειάζονται συντήρηση.

 

Πλήρης εξερχόμενα συρτάρια

Το συρτάρι σύρεται όλο έξω για να έχετε ορατότητα στο βάθος του και πρόσβαση στο περιεχόμενό του. Όταν κλείνουν τα συρτάρια υπάρχει σύστημα απόσβεσης (αμορτισέρ), που τα προστατεύει από απότομο κτύπημα.

Postforming μεταδιαμόρφωση

Postforming είναι το ντύσιμο της επιφάνειας των υλικών από ξύλο (κατά κανόνα _ σανίδες) µε -> CΡL-επένδυση, όπου µία ή δύο απέναντι ακμές επενδύονται χωρίς να αφήνεται αρμός.

 

PVC

Το PVC μπορεί να είναι σκληρό ή ελαστικό. Το σκληρό PVC είναι πηχτό, δεν επηρεάζεται από καιρικές συνθήκες. δε διαβρώνεται από χημικά και έχει λεία επιφάνεια. Το μαλακό PVC έχει ελαστικότητα γιατί περιέχει προσμίξεις που καθιστούν μαλακό, είναι εύκαμπτο, δεν καταστρέφεται από τον ήλιο, δεν παλιώνει και δεν φθείρεται. Τα pvc φυτίλια (χρησιμοποιούνται στην κατασκευή επίπλων ανάμεσα σε άλλες εφαρμογές για τις προσόψεις και τα πλαίσια. Προστατεύουν τις ακμές των επιφανειών από κτυπήματα και διείσδυση της υγρασίας.

 

Σανίδες μελαμινικής ρητίνης

Η μελαµινική ρητίνη ανήκει στην ομάδα των ντουροπλαστικών (σκληροπλαστικών) υλικών και χρησιμοποιείται για  επίστρωση των απλών σανίδων. Οι σανίδες φινίρονται µε pvc φυτίλια και έχουν χρήση  στις  κατασκευές επίπλων για σκελετούς, ράφια, βάθρα (βάσεις), μετώπες και πολλά άλλα.

 

Σκέβρωμα του ξύλου

Όταν το ξύλο παράγει πολύ υγρασία σε ξηρό περιβάλλον, σημαίνει ότι δεν φθάνει στο σημείο κορεσμού των ινών του. Τα κύτταρά του συστέλλονται, και ο όγκος του ξύλου συρρικνώνεται. Όταν στους χώρους του σπιτιού ο αέρας είναι πολύ ξηρός, μπορεί να καταστραφούν οι προσόψεις από καπλαμά ή οι μασίφ προσόψεις.

 

Σύμβολα συνθετικών υλικών

Τα συνθετικά υλικά που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή επίπλων κουζίνας χαρακτηρίζονται από τα εξής σύμβολα:

ABS          Μ Polyacrylnitril-Butadien-Styrol                        ΡΡ                     Polypropylen πολυπροπυλένιο

ΕΡ               Epoxidharz εποξειδική ρητίνη                              PS              Polystyrol πολυστυρόλη

MF              Melaminformaldehyd                                           PUR           Polyurethane πολυουρεθάνη

ΡΑΝ            Polyacrylnitril πολυακρυλικό νιτρίλιο                 PVC             Polyvinylchlorid πολυβινυλχλωρίδιο

PC               Polycarbonat πολυκαρμπονάτο                            SI               Silicone σιλικόνη

ΡΕ               Polyathylen πολυαιθυλένιο                                  UF Harnstoff- Formaldehyde φορμαλδεΰδη ουρίας

 

Υδροχρώματα

Τα υδροχρώματα (υδροδιαλυτά βερνίκια) δεν περιέχουν διαλυτικά και αραιώνονται με το νερό. Τα υδροχρώματα τραχύνουν την επιφάνεια και αλλοιώνουν την απόχρωση. Με τα υδροχρώματα τα ξύλα γίνονται ανθεκτικότερα στη φθορά και στο φως.

Καθαρισμός και φροντίδα: Μόνο με συνηθισμένα καθαριστικά οικιακής χρήσης που διαλύονται στο νερό. Ποτέ να μην χρησιμοποιείτε διαβρωτικά καθαριστικά, καθαριστικά που αφήνουν ίχνη στις επιφάνειες, γυαλιστικά, κεριά ή δέσμη ατμού με πίεση. Όταν ο πάγκος είναι πολύ λερωμένος, (κατάλοιπα από λάδια ή λίπη, βερνίκι υποδημάτων, μαρκαδόρο και άλλα) χρησιμοποιήστε καθαριστική βενζίνη ή καθαριστικό τζαμιών. Δοκιμάστε πρώτα κάθε καθαριστικό σε αόρατο σημείο!

 

Φίλτρο ενεργού άνθρακα

Το φίλτρο ενεργού άνθρακα κερδίζεται από φλοιό ινδικής καρύδας. Μικροσκοπικές αρτηρίες διαπερνούν τη σπογγώδη αυτή ουσία και κατακρατούν τις οσμές. Το φίλτρο ενεργού άνθρακα είναι απαραίτητο για τη λειτουργία –κυκλοφορία του απορροφητήρα. Στο θύλακα του φίλτρου υπάρχουν μικροσκοπικοί κόκκοι ενεργού άνθρακα, που δεσμεύουν τις οσμές. Η δράση του φίλτρου ενεργού άνθρακα διαρκεί περίπου έξι μήνες.

 

ΗΡL-Επενδύσεις

ΡL είναι τα αρχικά των λέξεων High Pressure Laminate. Τα λεπτά αυτά φύλλα είναι κατασκευασμένα από λωρίδες χάρτου ομοιογενούς στρώματος, που εμποτίζονται σε τεχνητή ρητίνη. Ένα φύλλο, που είτε χρωματίζεται ή πιέζεται και εμποτίζεται µε μελαµινική ρητίνη σχηματίζει την διακοσμητική επιφάνεια. Έτοιμες επενδύσεις ΗΡL, µε πάχος µόνο 0,6 έως 1,6 mm τοποθετούνται µε κόλλα πάνω σε Νοβοπάν. Στις κουζίνες χρησιμοποιούνται για να ντύνουν τους πάγκους εργασίας και τις προσόψεις των επίπλων.

 

Φορμαλδεΰδη

Η φορμαλδεΰδη είναι οργανική ουσία, που παράγεται κατά την αποσύνθεση πολλών φυσικών διεργασιών. Στην βιομηχανία χρησιμοποιείται ως σκληρυντικό για ρητίνες. Ήδη σε χαμηλές συγκεντρώσεις έχει δυσάρεστη οξεία οσμή.  Από το 1980 έχει τεθεί όριο στην περιεκτικότητα φορμαλδεΰδης στον αέρα που είναι το 0,1 ppm (σωματίδια ανά - parts per million).

 

Φούσκωμα του ξύλου

Όταν το ξύλο έρχεται σε επαφή με την υγρασία, αυξάνεται ο όγκος του, μέχρι το σημείο του κορεσμού των ινών του. Τα κύτταρά του διαστέλλονται. Το ξύλο λοιπόν δεν πρέπει να εκτίθεται σε υπερβολικά υγρό περιβάλλων. Επειδή το φούσκωμα των σανίδων είναι μη αναστρέψιμο, οι σανίδες προστατεύονται γύρω γύρω με φυτίλια. Τα κτυπήματα πρέπει να αποκαθίστανται αμέσως, για να αποφεύγεται η διείσδυση της υγρασίας. Η υπερβολική υγρασία ,κυρίως στο χώρο των εστιών της κουζίνας πρέπει να απομακρύνεται.

 

ΗΡL-Επενδύσεις

ΡL είναι τα αρχικά των λέξεων High Pressure Laminate. Τα λεπτά αυτά φύλλα είναι κατασκευασμένα από λωρίδες χάρτου ομοιογενούς στρώματος, που εμποτίζονται σε τεχνητή ρητίνη. Ένα φύλλο, που είτε χρωματίζεται ή πιέζεται και εμποτίζεται µε μελαµινική ρητίνη σχηματίζει την διακοσμητική επιφάνεια. Έτοιμες επενδύσεις ΗΡL, µε πάχος µόνο 0,6 έως 1,6 mm τοποθετούνται µε κόλλα πάνω σε Νοβοπάν. Στις κουζίνες χρησιμοποιούνται για να ντύνουν τους πάγκους εργασίας και τις προσόψεις των επίπλων.